blog

Afleidbaarheid kan ook wel eens fijn zijn…

Problemen met concentreren kan erg vervelend zijn wanneer je effectief aan de slag wil gaan. Kinderen die tijdens hun rekenwerk constant allerlei andere geluiden om zich heen horen en hier vervolgens impulsief op in gaan waardoor hun werk onderbroken wordt. Adolescenten hoor ik klagen over dat ze moeite hebben om meer dan een kwartier achter elkaar aan hun huiswerk te zitten, voordat ze zich dit realiseren zijn ze andere dingen aan het doen. Studenten geven aan dat ze soms een bladzijde drie keer over moeten lezen omdat ze met hun gedachten bij andere dingen waren. Vrouwen met ADHD die van de ene huishoudelijke taak in de nadere vervallen. Nog ‘even’ de tafel buiten afnemen wordt de complete tuin schoonmaken waardoor andere taken in de knel komen…

Maar soms hoor ik ook de andere kant van concentratieproblemen. De positieve kant, die helpend kan zijn. Want het kan ook wel eens fijn zijn om niet constant bij één ding bepaald te worden maar afgeleid te kunnen raken. Bijvoorbeeld als je in een hele moeilijke situatie zit waar voorlopig nog niets aan verandert, die nog even zo doorgaat. Hoe hou je het bijvoorbeeld vol als je constant financiële problemen hebt of wanneer je continue betrokken bent bij rechtszaken? Alleen als het je lukt om er niet voortdurend aan te denken, niet de hele tijd mee bezig te zijn in je gedachten. En als je concentratieproblemen hebt, gaat dat eigenlijk vanzelf. En daarom zijn die mensen in staat om tussendoor ook nog te genieten van de leuke dingen van het leven, waardoor ze het volhouden.

Afleidbaarheid kan ook handig zijn bij een heftige emotie. Vaak hoor ik van ouders dat jongeren na een heftige boze bui naar boven lopen en dan vijf minuten later terugkomen alsof er niets aan de hand is geweest. Kinderen die na het overlijden van iemand intens verdrietig zijn, maar later toch ook hard kunnen lachen om iets heel anders. Volwassenen die somber zijn als ze aan bepaalde dingen denken, soms op het niveau van ‘wat heeft mijn leven nog voor zin?’ maar een dag later het leven als ‘fantastisch’ zien. Je moet emoties vast kunnen houden om erin te blijven hangen, maar dat lukt met concentratieproblemen niet goed. En dus kunnen er snelle stemmingswisselingen zijn bij ADHD.

‘Elk nadeel heeft zijn voordeel’ sprak een bekende Nederlander ooit, en zo is het ook. En dat geldt voor alle kernsymptomen van ADHD. Volgende keer meer!